Fatura Ödeme Merkezi İşi İle İştigal Etmekte Olan Mükellefiz. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) Kullanmaya Başladıktan Sonra Belge Düzeni Nasıl Olacak.

Fatura Ödeme Merkezi İşi İle İştigal Etmekte Olan Mükellefiz. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) Kullanmaya Başladıktan Sonra Belge Düzeni Nasıl Olacak.

Fatura Ödeme Merkezi olarak Elekrik, su, doğalgaz ..vs. abonelerinin abonelik borçları için kurumların düzenlemiş olduğu fatutaları komisyon karşılığı kurumlar adına tahsilat işlemlerine aracılık etmekteyiz.

Fatura Ödeme Merkezi olarak eski nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazar Kasa) kullanırken müşterilerin faturalarını tahsilatına aracılık ederken müşteriden kurumların fatura bedellerini bunun yanında da yapmakta olduğumuz işlem için komsiyon bedeli tahsilatı yapmaktayık. Tahsilat esnasında sadece kendi tahsil ettiğimiz komisyon bedeli için ÖKC Fişi düzenliyorduk fakat tahsilatı yapılan faturalar için gelir belgesi düzenlemiyorduk. Yeni uygulama ile bankalar POS cihazlarını bizden almaktadır. Sahibi olduğumuz Yeni Nesil ÖKC Cihazlarına banka POS bilgileri yüklenmekte ve hem fatura tahsilatı hem de yazar kasa işlemlerini artık tek bir cihaz üzerinden yapmak durumundayız. Yeni Durumda belge düzeni nasıl olacak. Fatura tahsilatı ve komisyon bedeli için Yeni Nesil Yazar Kasadan (ÖKC) nasıl belge düzenleyeğiz.

Cevap :

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından  ” Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlardan “Bilgi Fişleri” Düzenlenmesine  Dair Usul Ve Esaslara İlişkin Teknik Kılavuzu ” yayınlanıştır. İlgili kılavuzun ” 9.5.2. Fatura Tahsilatı İşleminde İlave Ücret Alınması Halinde ” bölümü aşağıda sunulmuştur.

” 9.5.2. Fatura Tahsilatı İşleminde İlave Ücret Alınması Halinde YN ÖKC kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen ve müşteriden ayrıca ücret/komisyon alınmak suretiyle yapılan fatura tahsilatı işlemlerinde (başka kurum veya kuruluşlara ait faturaların tahsilatını gerçekleştiren fatura tahsilat merkezlerinin fatura tahsilatı işlemleri) ise bilgi fişi düzenlenmeyecek olup bunun yerine mali değeri bulunan ve genel esaslar çerçevesinde tanzim olunan ekte örneğine yer verilen ÖKC FİŞİ (8 No.lu ÖKC Fişi) düzenlenecektir. Bu ÖKC fişinde, fatura tahsilat tutarı üzerinden KDV hesaplanmayacak olup fatura bedeline ilave olarak müşteriden alınan ücret veya komisyon tutarı üzerinden KDV hesaplanacaktır. Bu ÖKC fişinde ayrıca tahsil edilen fatura/ faturaların; ait olduğu Kurum, Tarihi, No.su, Abone No.su, Tutarı ile alınan Komisyon Tutarına (birden fazla fatura tahsilatının yapılması halinde ise her bir faturanın ayrı ayrı bilgilerine aynı ÖKC fişi üzerinde yer verilmesi mümkün bulunmaktadır) yer verilecek olup Tahsilatın Banka veya Kredi Kartı kullanılmak suretiyle yapılması durumunda Bankacılık işlem bilgileri bütünleşik olarak bulunacaktır.”

” (8) NO.LU: FATURA TAHSİLATI İŞLEMLERİNDE DÜZENLENECEK ÖKC FİŞİ ÖRNEĞİ ( İLAVE ÜCRET/KOMİSYON ALINMASI HALİNDE) ” Fiş Örneği

 

Benzer Konu, Soru ve Kavramlar :

Fatura ödeme merkezi yazar kasandan nasıl fiş düzenleyecek

Fatura ödeme merkezi ÖKC den nasıl fiş düzenleyecek

Fatura ödeme merkezi yazar kasandan nasıl ÖKC fişi düzenleyecek

Fatura ödeme merkezi ÖKC den nasıl ÖKC fişi düzenleyecek

Fatura ödeme merkezi Yeni Nesil Yazar Kasa Fişi nasıl düzenleyecek

Fatura ödeme merkezi Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazdan ÖKC Fişi nasıl düzenleyecek

Fatura ödeme merkezleri Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazdan Ö.K.C. Fişi nasıl kesecek

 

 

S.M.M.M. YAKUP ÜÇKARDEŞ

Mesajınızı bırakın

Yazışmayı Başlatın
Selam. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz..