Fiyat Farkı Faturası Defter Beyan Sistemine Nasıl Kayıt Edilir?
Fiyat farkı faturaları bazen eksik düzenlenen faturanın tamamlanması için satıcı tarafından düzenlendiği gibi bazen de yüksek düzenlenen faturanın bedelini düşürmeye yönelik alıcı tarafından düzenlenebilmektedir. Fiyat farkı faturası mal alım satım işlemlerinde düzenlendiği gibi hizmet işlerinde de kullanılabilmektedir.
Senaryo 1) Alıcının düzenlediği fiyat farkı faturasının satıcı tarafından defter beyan sistemine kaydı
Senaryo 2) Alıcının düzenlemiş olduğu faturanın alıcı tarafından defter beyan sistemine kaydı
Senaryo 1)
Soru : Nakliye işi ile iştigal eden 2.sınıf gerçek usulde gelir vergisine tabi şahıs firması mükellef yapmış olduğu nakliye hizmeti karşılığında alıcı firmaya 1.000,00 -TL + KDV’lik fatura düzenledikten sonra alıcı firmanın talebi üzerine fiyatta 200 + KDV’lik indirim sağlanmıştır ve alıcı firma işi yapan nakliye firmasına 200 + KDV’lik Fiyat Farkı faturası düzenlemiş bulunmaktadır.
Fiyat farkı faturası nakliye işi yapan firmanın Defter Beyan Sisteminde ki yasal defterine nasıl işlenecektir?
Cevap : Cevap Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde yer almaktadır. Bilgiye aşağıda ki adımları takip ederek ulaşabilirsiniz.
” Gider Muhasebe Kayıtları
38-) Fiyat Farkına İlişkin Satıştan İadeler Nasıl Kaydedilir?
Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Muhasebe Bilgileri” başlığı altında yer alan “Gider Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge türü seçildikten sonra “Gider Kalemleri” bölümünde sırasıyla “alış türü” “satıştan iadeler”, uygun “gider kayıt türü” ve “gider kayıt alt türü seçilerek kayıt yapılabilir. “
Senaryo 2) Fiyat Farkı Geliri Nasıl İşlenir.
” Gelir Muhasebe Kayıtları
23-) “İşletme Kazanç Defteri” ile “Serbest Meslek Kazanç Defteri”nde Fiyat Farkı Geliri Nasıl Kaydedilir?
Sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol menüde yer alan “Muhasebe Bilgileri” başlığı altında yer alan “Gelir Ekle” menüsü tıklanarak “Belge Bilgisi” bölümünde uygun belge türü seçildikten sonra “Gelir Kalemleri” bölümünde sırasıyla “satış türü” “diğer işlemeler (KDV Beyannamesi)” “gelir kayıt türü” “hizmet satışı”,” mal satışı” veya “diğer hâsılat”, “gelir kayıt alt türünde “uygun tür” seçildikten sonra “diğer işlemler” kutucuğundan “550-Diğerleri” seçilerek kayıt yapılabilir. “Gelir Kayıt Alt Türü” kısmına “Fiyat Farkı Geliri” türü yazılarak “Yeni Ekle” butonuna basılır ve alt tür Sisteme eklenebilir. “
Benzer Kavramlar :
Hizmet işletmelerinde fiyat farkı faturası nasıl işlenir
Defter beyan sistemi fiyat farkı faturası kaydı
Defter beyan sistemine fiyat farkı faturası nasıl kayıt edilir
İşçilik faturaları fiyat farkı işlemleri
Hizmet işletmesi fiyat farkı defter kaydı
Fiyat farkı geliri nasıl işlenir
Fiyat farkı defter beyan sistemi
Fiyat farkı geliri defter beyan sistemi
Defter beyan sistemi fiyat farkı geliri nasıl işlenir