Hibenin Vergilendirilmesi, (Bağışın Vergilendirilmesi) / İvazsız İntikalin Vergilendirilmesi Hususunda Bilinmesi Gerekenler
7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu
Soru ) Bağış (Hibe) ‘nin vergilendirilmesi açısından kişiye anne veya babasının karşılıksız para vermesi ile arkadaşının karşılıksız para vermesi arasında vergilendirme açısından fark var mı dır?
Cevap ) Konu Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunun konusunu girmektedir. 2022 yılı için hibe/bağış işlemlerinde 10.491,00 TL vergilendirme istisnası mevcuttur şayet size verilecek para 10.491,00 TL’nin üzerinde bir değer ise beyanname vererek vergilendirmesini sağlamanız gerekmektedir. 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunun 16. maddesi ” Nispet ” başlığını taşımakta olup ilgili madde de vergi oranları aşağıda ki tabloda ki gibidir. Diğer taraftan aynı maddenin ikinci fıkrasında ise ” Bir şahsa ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.” denilmektedir.
(S.M.M.M.) ..ana, baba, eş ve çocuklarınızdan size intikal edecek değerler için vergi oranın 1/2’si (yarısı) uygulanacaktır.
Konu ) Bağış (hibe) / Karşılıksız mal ve para verilmesi durumunda uygulanacak vergi oranları (nispeti)
7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde 16
Konu : İvazsız İntikalde Vergi İstisnası
Soru : Vefat eden kişiden aile fertlerine miras intikalinde vergiden istisna tutar kaç Tl dir?
Cevap : 2022 Yılı için “ Değerleri 10 uncu maddeye göre belirlenen menkul ve gayrimenkul mallardan evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinin 455.635 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinin 911.830 TL” ( 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde : 4/(b) )
Konu : İvazsız İntikalde Vergi İstisnası
Soru) İhtiyaç sahibine karşılıksız (hibe/bağış) para verilmesi durumunda vergiden istisna edilen bir tutar var mı dır? (Bağış vergi istisnası / Hibe vergi istisnası)
Cevap ) 2022 yılı için 10.491 TL vergilendirme istisnası vardır. ( 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde : 4/(d) )
Soru ) Hibe (Bağış) ve Miras yolu ile intikaller de kimin beyanname vermesi gerekmektedir?
Soru ) Hibe edilen para için kim beyanname verir?
Soru ) Bağışlanan para için kim beyanname verir?
Cevap ) ( 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde : 7 )
” Madde 7 – Veraset tarikiyle veya sair suretiyle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenler, iktisap ettikleri malları, 5602 sayılı Kanun kapsamında şans oyunları düzenleyen ilgili kurum ve kuruluşlar ile yarışma ve çekilişi düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler ikramiye kazananların ikramiyelerinden kesilen vergileri, bir beyanname ile bildirmeye mecburdurlar. Şu kadar ki, bu Kanunun 3 üncü maddesinde yazılı şahıslar ile 4 üncü maddesinin
birinci fıkrasının (1) bendinde yazılı şahıslar, bu bentte yazılı iktisapları, 16 ncı maddesinin son fıkrasına göre kazandıkları ikramiyeler üzerinden vergi tevkifatı yapılanlar ise bu ikramiyeleri için beyanname vermezler. Verilecek beyannamenin ihtiva edeceği malümatı ve şeklini ve bu beyannameye eklenecek evrak ve vesikaların nevi ve mahiyetlerini tayine Maliye Vekili selahiyetlidir. ”
(S.M.M.M.) Kendisine para verilen kişinin beyanname vermesi gerekmektedir.
Soru ) Hibenin vergi beyannamesi nereye verilir?
Soru ) Bağışın vergi beyannamesi nereye verilir?
Soru ) İvazsız intikalin beyannamesi nereye verilir?
Cevap ) ( 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde : 6 )
” Madde 6 – Veraset ve İntikal Vergisi:
a) Veraset tarikiyle vakı intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle vukua gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın
ikametgahının, hükmi şahıslarda ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu;
b) Muris veya tasarrufu yapan şahsın bu ikametgahı yabancı bir memlekette ise Türkiye’deki son ikametgahının
bulunduğu;
c) Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş veya son ikametgahı tesbit olunamamış ise
Maliye Vekaletinin tayin edeceği;
Yer vergi dairesi tarafından tarh olunur
Soru ) Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilmesi Gerekir?
Soru ) Hibe durumunda beyanname ne zaman verilmesi gerekir?
Soru ) Bağış alındığında beyanname ne zaman verilmesi gerekir?
Cevap ) ( 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu madde : 9 )
” Beyanname verilme müddeti: Madde 9 – Beyannameler aşağıda yazılı müddetlerde verilir: 1. Veraset tarikiyle vukubulan intikallerde:
a) Ölüm Türkiye’de vukubulmuş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takibeden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takibeden altı ay içinde; b) Ölüm yabancı bir memlekette vukubulmuş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takibeden altı ay içinde, mükellefler müteveffanın bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takibeden dört ay içinde, mükellefler müteveffanın bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini
takibeden sekiz ay içinde; c) Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi takibeden bir ay içinde;
2. Diğer suretle vakı intikallerde malların hukukan iktisabedildiği tarihi takibeden bir ay içinde.
Soru ) Arkadaşım karşılıksız para verdi ne zaman beyanname vermem gerekir?
Cevap ) (S.M.M.M.) Para aldığınız tarihten itibaren bir ay içerisinde beyanname vermeniz gerekir.)
Soru ) Veraset Ve İntikal Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Cevap ) 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunun 19. maddesi ” Ödeme zamanı ” başlığını taşımakta olup ilgili madde de ” Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5 6 0 2 sa y ılı Ka n u n d a t a n ım la n a n şa n s o y u n la r ı dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir.” denilmektedir. İlgili madde de ayrıca ” intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. Tapu memurları vergi dairesince verilmiş ilişik kesme belgesi olmaksızın devir ve ferağ işlemi yapamazlar, aksi halde verginin ödenmesinden mükellefler ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar. ” denilmektedir.
Soru ) Babamın bana vereceği 50.000,00 (ellibin) -TL’lik karşılıksız hibe nakit para ile kardeşimin bana vereceği 50.000,00 (ellibin) TL karşılıksız hibe nakit paranın Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında vergilendirilmesinde fark var mı?
Cevap ) İvasız İntikallerde (karşılıksız edinim) 2022 yılı için 10.491 TL vergilendirme istisnası bulunmaktadır. İstisna tutarını aşan hibe paranın vergilendirilmesi gerekmektedir. 7338 sayılı Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunun 16. maddesinde ” Bir şahsa ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.” denilmektedir. Kanun maddesinde sayılan yakınlar arasında ” kardeş ” sayılmadığı için babanızdan gelen para için uygulanacak vergi oranı kardeşinizden gelen paraya uygulanacak oranın yarısı (1/2’si) kadar olacaktır. Kardeşiniz ile bir başkası arasında vergi matrahına uygulanacak oran arasında fark bulunmamaktadır.
Benzer Kavramlar :
Hibe beyannamesi nereye verilir?
Bağışın beyannamesi nereye verilir?
İvazsız intikalin beyannamesi nereye verilir?
İvazsız intikal beyanname nereye verilir?
beyannameyi kim verir
hibe de kim vergi mükellefi olur
hibe de kim beyanname verir
Bağış beyan zamanı
Hibe beyan zamanı
Bağış
Bağışın vergilendirilmesi