Sekiz Günlük Süre Geçtikten Sonra E-Arşiv Faturanın İptal İşlemi

Sekiz Günlük Süre Geçtikten Sonra E-Arşiv Faturanın İptal İşlemi

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 21. maddesi ” 3. Fatura ve teyit mektubu ” başlığını taşımakta olup maddenin 2. bendinde ” (2) Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır. ” denilmektedir. Yine aynı kanunun 18. maddenin 3 numaralı bendinde ” (3) Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.” denilmektedir.

Düzenlenen e-arşiv faturalar sekiz gün içerisinde alıcı veya satıcının iptal/itiraz talebi oluşturması ve onaylanması ile başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edile bilinmektedir. Sekiz günlük süre geçtikten sonra ki iptal ise düzenleme tarihinden itibaren takip eden ayın 20′ sini geçirmemek kaydı ile aşağıda ki görsellerde anlatıldığı şekilde iptal edilmesi gerekmektedir. e-Arşiv faturanın düzenlediği tarihi takip eden ayın 20’sine kadar itiraz/iptal işleminin yapılmaması halinde iptal yine harici yöntemlerden biri ile karşı tarafa bildirilmesi gerekiyor fakat bu durumda GİB Portal üzerinden bilgi girişi yapılmıyor.

Alıcı veya satıcı tarafından aşağıda ki işlemler yapılır ve işlem taraflardan biri tarafından onaylanması gerekmektedir.

  • KEP (kayıtlı Elektronik Posta) , PTT’den taahhütlü mektup, noter veya PTT’den Telgraf seçeneklerinden biri ile itiraz gerekçesi karşı tarafa bildirilir.
  • Faturanın itiraz şeklinin bilgisi GİB portaldan girilmesi gerekmektedir.
  • Bildirimi alan karşı tarafın GİB portal üzerinden itirazı onaylaması gerekir.

Aşağıda ki örnek uygulama e-arşiv faturanın satıcı tarafından itiraz bildiriminin  PTT’den taahhütlü mektup ile yapılması GİB portal üzerinden itiraz talebi ve onaylama aşamaları anlatılmaktadır.

Satıcı tarafından düzenlenen e-arşiv fatura için itiraz talebi oluşturmak için öncelikle düzenlenen faturanın tarih aralığı girilerek aşağıda ki görselde görüldüğü görüntülenmesi gerekmektedir.

E-arşiv fatura görüntülendikten sonra e-arşiv faturanın sol baş tarafında ki kutucuk seçilecek ve ” İtiraz Talebi Oluştur ” yazısı tıklanacak

PTT’den taahhütlü mektup ile gönderilen bilgileri itiraz talep aşamasında GİB portala girilmesi gerekecek ve ” Açıklama ” kısmına itiraz gerekçesi yazılacaktır.

Yukarıda ki işlem yapıldığında alıcı tarafından da itiraz talebinin onaylanması gerekmektedir. Satıcı tarafından itiraz talebinin oluşturulduğunun satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi önem arz etmektedir.

Aşağıda ki görsel de görüleceği üzere alıcı ve satıcının itiraz işlemlerini tamamlamaları halinde aşağıda ki görsel de görüldüğü ” İptal/İtiraz Durumu ” kısmında ” İtiraz Kabul Edildi ” bilgisi yer almaktadır.

 

Benzer Kavramlar :

e-arşiv faturanın sekiz gün geçtikten sonra iptali

e-arşiv faturanın 8 gün geçtikten sonra iptali

Normal süre geçtikten sonra e-arşiv faturanın iptali

sekiz gün geçtikten sonra e-arşiv faturanı iptali

8 gün geçtikten sonra e-arşiv faturanı iptali

8 gün sonra e-arşiv faturanı iptali durumu

sekiz gün sonra e-arşiv faturanı iptali durumu

 

 

 

S.M.M.M. YAKUP ÜÇKARDEŞ

Mesajınızı bırakın

Yazışmayı Başlatın
Selam. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz..