Sigortalı İşe Girişlerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sigorta girişleri genel olarak sigortalının işe giriş tarihinden bir gün önce yapılır. Örnek 16.06.2023 tarihinde sigorta işyerinde çalışmaya başlayacak ise 15.06.2023 tarihinden SGK’ya sigortalı ile ilgili Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi verilmesi gerekmektedir.
Şayet işveren adına ilk defa işveren sigorta dosyası açılıyor ise ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi verilebilmektedir. Örnek 15.06.2023 tarihinde ilk defa işveren sigorta dosyası açıldığında ve işyeri açılış bildirgesinde üç işçi çalıştırılacağı SGK’ya bildirilmiş ise üç işçinin 14.07.2023 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. SGK İşveren Açılış Bildirgesinden bildirilen üç işçiden sonraki sigortalı işe giriş işlemlerini ise bir gün önceden SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.
Aynı gün sigortalı işe giriş bildirgesi verilebilir mi?
Pazartesi günü ile sınırlı olmak koşulu ile Pazartesi günleri aynı gün sigortalı işe giriş bildirgesi verilebilir. Diğer taftan 5510 sayılı Kanunun 8. maddesi ” Sigortalı bildirimi ve tescili ” başlığını taşımakta olup 8. inci maddenin (a) bendinde ” İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün verilmesi halinde zamanında (bir gün önce) verildiği kabul edilmektedir. 8. madde de ki diğer hususları incelemenizi tavsiye ederiz.
Sigortalı işe girişi yapılacak kişinin resmi giriş işlemlerini yapmadan önce İŞKUR’a iş arayan olarak kaydını yaptırtıp, iş arayan kaydını aktif hale getirtiniz. Bu işlemin yapılması işverenin bir çok farklı SGK prim teşviklerinden faydalanmasını sağlayacaktır.
Çalışanlar işyerinde çalışma süresi boyunca adli bir takım olaylara karışabilmektedirler veya izinsiz işe gelmeme gibi durumları olabilir bu durumda işçinin resmi adresine (ikametgahına) ihtarname yazısı göndermek gerekebilir. Bu gibi durumlar için sigortalından e-devlet sistemi üzerinden yerleşim yeri bilgisi (ikametgah) alınması önemlidir.
Çalışanın iş yerinde yapacağı iş mevzuat gereği Yeterlilik Belgesi almayı gerektiriyor ise işe başlatmadan önce Yerlilik Belgesi alınması gerekir.
Benzer Kavramlar :
Sigortalı girişi önemli hususlar
Sigorta girişi önemli hususlar
Sigorta girişi yapılırken nelere dikkat etmek gerekir
Sigorta girişinde dikkat edilmesi gereken unsurlar
Sigorta girişinde dikkat edilmesi gereken hususlar
Sigorta girişi önem arz eden hususlar
Sigortalı girişi önem arz eden hususlar