Şirketlerde Tasfiye Süreci

Şirketlerde Tasfiye Süreci

Şirketlerde Tasfiye Başlangıç ve Bitiş Dönemleri Ne Zamandır?

Şirketlerde tasfiyenin başlama ve bitiş zamanına 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 17. maddesinde değinilmiştir. İlgili madde de ” a) Tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının tescil edildiği tarihte sona erer. Başlangıç tarihinden aynı takvim yılı sonuna kadar olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı ve tasfiyenin sona erdiği dönem için ilgili takvim yılı başından tasfiyenin bitiş tarihine kadar olan dönem bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır. ” denilmektedir.

Tasfiye Halinde k Şirketlerde Tasfiye Dönemleri İle İlgili Beyannameler Ne Zaman Verilir?

” (2) Tasfiye beyannameleri: Tasfiye beyannameleri, tasfiye memurları tarafından tasfiye dönemlerinin sonundan itibaren Kanunun 14 üncü maddesinde yazılı sürelerde; tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi ise tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir. ” (5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 17. maddesi)

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 14. maddesi Kurumlar Vergisi Beyannamesinin beyan esaslarını içermekte olup  3. fıkrasında  ” (3) Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. ”  demek suretiyle Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verileceği dönemi belirlemiştir.

Tasfiye Öncesi Dönem

Şirketler yıl içerisinde tasfiye girmişler ise tasfiye başlangıç tarihinden önce dönem için (kıst dönem) kurumlar vergisi beyannamesini tasfiye başlangıç ayını takip eden dördünü ayın 25’ine kadar verilmesi gerekmektedir.

Örnek Tasfiye başlangıç tarihi 25.11.2021 olan şirket tasfiye öncesi kıst dönem olan 01.01.2021 / 24.11.2021 döneminin beyannamesini 01.03.2022 – 25.03.2022 tarihleri arasında vermesi gerekmektedir.

Tasfiyenin başladığı takvim yılı içinde sona ermesi halinde tasfiye dönemi, kurumun tasfiyeye girdiği tarihten başlar ve tasfiyenin bittiği tarihe kadar devam eder.

Tasfiye başlangıç tarihinden itibaren yıl sonuna kadar ki dönem ve takip eden yıllar ayrı ayrı tasfiye dönemi olarak kabul edilir.

1. Tasfiye Dönemi

Tasfiye başlangıcından yıl sonuna kadar ki dönemdir.

Örnek uygulamada 1. Tasfiye Dönemi 25.11.2021 / 31.12.2021 dönemini kapsamaktadır.

2. Tasfiye Dönemi

Örnekte ki şirket için 01.01.2022 de başlar ve 31.12.2022 tarihine kadar devam eden süreçtir.

06.11.2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 17. maddesi ile yapılan değişiklik ile şirketler de tasfiye süreci üç aya indirilmiştir. Üç ay içerisinde sonuçlandırılamayan tasfiye süreçlerinde her yıl ayrı bir tasfiye dönemidir.

 

Şirketlerin tasfiye işlemleri, normal dönem tasfiye dönem ayrımı, tasfiye döneminin başlangıç ve bitiş dönemleri, tasfiye öncesi kıst dönem için Kurumlar Vergisi Beyannamesi verilmesi gibi soruların cevabını altta ki linki tıklayarak bulabilirsiniz.

https://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/Tebligler/5520/17.html

Tasfiyeden vazgeçilmesi halinde verilecek beyannameler ve defter tasdiki hk.

Dağıtılacak tasfiye karında stopaj uygulaması.

Tasfiyesi devam etmekte olan şirketin karşılık ayırmak suretiyle bankada bulunan parasını ortaklara dağıtması

Tasfiyenin bir önceki döneme ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresinden önce tamamlanması halinde her iki dönem beyannamesinin ne zaman verileceği hk

Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına mahsubu ile defter değeri sıfırlanmamış olan muhtelif sabit kıymetlerin kayıtlardan nasıl tenzil edileceği hk.

Tas. halindeki şirketin aktifinde kayıtlı bulunan arsaların ortaklara satışı halinde şirketin aktifinde kayıtlı olduğu değer üzerinden mi yoksa rayiç bedel üzerinden mi faturalanacağı hk.

Tasfiyeye girilmesi halinde yeni defter tasdikinin   zorunlu olup olmadığı

Tasfiye’ye giren şirketin, şüpheli ticari alacaklar karşılığı hesabının nasıl kapatılacağı, söz konusu alacakların değersiz alacak olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk.

Tasfiyeye giren kurumlarca geçici vergi beyannamesi verilip verilmeyeceği

Tasfiye dönemine ait zararın, yasal yedekler ve geçmiş yıl kârlarından mahsubu.

İflası kesinleşen mükellefin beyanname verme yükümlülüğü

 

Benzer Soru ve Kavramlar   :

Tasfiyeye giriş öncesi dönemin kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir.

Tasfiye dönemlerini kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir.

Şirket tasfiyesi

Şirketlerde tasfiye ne zaman başlar.

Tasfiye başlangıç tarihi hangi tarihtir

Tasfiye sonu beyannamesi ne zaman verilir?

S.M.M.M. YAKUP ÜÇKARDEŞ

Mesajınızı bırakın

Yazışmayı Başlatın
Selam. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz..