Farklı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Prim Ödemesi Yapılan Sigortalıların Prim Günlerinin Birleştirilmesi

Farklı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Prim Ödemesi Yapılan Sigortalıların Prim Günlerinin Birleştirilmesi

Konu ile ilgili iki önemli mevzuat bilgisinin linkleri aşağıda sunulmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun

 

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında 24/05/1983 Tarihli Ve 2829 Sayılı Kanunun Uygulama Esaslarıyla İlgili Yönetmelik

 

2013/11 Sayılı Sigortalılık İşlemleri Hakkında Genelge

 

2829  sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunda Geçen Önemli İbareler

“Hizmet süresi” kurumlara emeklilik keseneği veya malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmiş süreleri,

“Sigortalı” kurumlara emeklilik keseneği veya malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyenleri,

“Hak sahibi” sigortalının eş, çocuk, ana ve babalarını,

Madde 4 – Kurumlara tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla bu Kanuna göre aylık bağlanmasına hakkazanıldığında birleştirilir. Ancak,hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olmaması halinde, bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

Madde 5 – Bir kurumla ilişiği kesildikten sonra diğer kurumlardan birinde sigortalı olanların, önceki kurumlarda birikmiş prim ve kesenekleri geri verilmez ve toptan ödemeleri yapılmaz.

Ancak; a) Kesenek, prim veya toptan ödemelerini aldıktan sonra diğer kurumlardan birinde sigortalı olanlar aldıkları paraları; 1. İstekleri üzerine aylık bağlanacak olanların,istek tarihinden en az altı ay önce, 2.(Değişik:29/7/2003-4958/55 md.) Malûllük veya ölüm, 60 yaşın doldurulması, T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden kurumlarınca re’sen veya yaş haddinden emekliye sevk edilme nedenleriyle görevleri ile ilgileri kesilenlerin görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren altı ay içinde, kendileri veya hak sahipleri tarafından, aldıkları kuruma o kurumun kendi mevzuatına göre hesaplanan tutarını b) Kesenek, prim iadesi veya toptan ödeme hakkı doğduğu halde paraları zamanaşımına uğrayanların, zamanaşımına uğrayan paraları faizsiz olarak (a) bendinde yazılı süreler içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından ilgili kuruma, Toptan ödedikleri takdirde bunların da bu hizmetleri 4 üncü madde gereğince birleştirilir. Ölüm halinde, toptan ödeme ihyalarının yapılabilmesi, hak sahiplerinin bu Kanuna göre birleşik hizmet süresi üzerinden aylığa hak kazanmaları şartına bağlıdır. Ancak, kurumlardan birinden aylık bağlanmış (malullük ile vazife malullüğü aylığı bağlananlardan kontrol muayeneleri sonunda aylığı kesilmiş bulunanlar hariç) veya aylık alma haklarını kaybetmiş olanların, söz konusu devrelere ait hizmet süreleri yapılacak birleştirmede dikkate alınmaz.

 

Sigortalılık süresinin başlangıcı: Madde 6 – Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir. Şu kadar ki; emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanılıp kazanılmadığının tespitinde, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa 1425 sayılı Kanunla eklenen ek 7 nci madde kapsamına girenler hariç, 18 yaşından önce kurumlardan herhangi birine sigortalı olanların sigortalılık sürelerinin başlama tarihi, 18 yaşını doldurdukları tarih kabul edilir.

 

Geçerli hizmet süreleri: Madde 7 – 4 üncü maddede belirtilen hizmet süreleri toplamına; itibari hizmet süreleri ile prim ödenmemiş süreler katılmaz. Ay üzerinden hesaplanan hizmet sürelerinin güne çevrilmesinde her ay 30 gün, gün üzerinden hesaplanan hizmet sürelerinin aya çevrilmesinde de her 30 gün 1 ay sayılır.

 

Aylığı bağlayacak kurum: Madde 8 – Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.

Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re’sen emekli olma (Ek ibare: 27/1/2000 – 4505/1 md.) süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca,kendi mevzuatına göre aylık bağlanır.

 

Aylığın hesabında esas alınacak kazançlar: Madde 9 – Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden Sosyal Sigortalar Kanununa göre hesaplanacak aylık miktarının tespitinde, T.C. Emekli Sandığına tabi işlerde emekli aylığı bağlanmasına esas aylıklar ile diğer kurumlardaki prime esas kazanç tutarları dikkate alınır.

 

Uygulanacak esaslar: Madde 10 – Bu Kanun uyarınca bağlanacak aylıkların ödenmesinde ve kesilmesinde,aylığı bağlayan kurum mevzuatındaki esaslar uygulanır.

 

Kanunun uygulanmayacağı haller: Madde 11 – Görevden dolayı meydana gelen, malullük ve ölüm ile iş kazaları ve meslek hastalıkları hallerinde bu Kanun hükümleri uygulanmaz. Şu kadar ki, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 92 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ayrıca aylık bağlanması gereken hallerde bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

 

Emekli ikramiyesi: Madde 12 – Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara,T.C. Emekli Sandığına tabi daire,kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Ancak, ilgililere, her ne suretle olursa olsun evvelce kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi ödenmiş süreler, emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Ayrıca, 8 inci maddenin birinci fıkrası gereğince aylık bağlananlara, emekli oldukları son görevlerinden dolayı ilgili bulundukları sosyal güvenlik kurumu kanununun emekli ikramiyesine veya iş kanununun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri uygulanır.

 

Hesaplaşma: Madde 13 – Bu Kanun uyarınca bağlanan aylıklardaki kurum hisselerinin tespitinde, kurumların her birine tabi olarak geçen hizmet sürelerinin, birleştirilen hizmet süreleri toplamına oranı esas alınır. Ancak, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre kurulan sandıklarca bağlanan aylık tutarının, toplam hizmet süreleri üzerinden Sosyal Sigortalar Kanununa göre bağlanacak aylıktan fazla olması halinde, kurumların hisselerinin tespitinde, Sosyal Sigortalar Kanununa göre hesaplanacak aylık esas alınır.

 

Aylığa ve ödemeye katılmama: Madde 14 – Kurumlar, bu Kanuna göre aylık bağlamada, 3 üncü maddede belirtilen hak sahipleri dışındaki kişilere bağlanan aylığa ve buna ilişkin diğer ödemelere katılmazlar.

 

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında 24/05/1983 Tarihli Ve 2829 Sayılı Kanunun Uygulama Esaslarıyla İlgili Yönetmelikte Geçen Önemli İbareler

  1. b) “Kurum”

–          T.C. Emekli Sandığını,

–          Sosyal Sigortalar Kurumunu,

–          Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumunu (BAĞ-KUR)

  1. c) “Sigortalı” kurumlara kesenek veya prim ödemiş veya ödemekte olan iştirakçi veya

sigortalıyı,

  1. d) “Haksahibi” ölen sigortalının eşi, çocukları, anası ve babasını,
  2. e) “Hizmet Süresi” kurumlara emekli keseneği veya malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş süreleri,

Hizmetlerin Birleştirilmesi ve İhyası

                Madde 3- Çeşitli kurumlara tabi olarak çalışmış bulunanların hizmet tasfiyesine ilişkin istekleri yerine getirilmez ve bu hizmetler, aylık bağlanması için başvuruluncaya kadar saklı tutulur. Aylık bağlanması için başvurulması halinde, birleştirilen hizmet süreleri toplamı, aylık bağlamaya yetkili kurum mevzuatına göre, aylık bağlanmasına yeterli olmadığı takdirde ise ilgili kurumların herbirinin kendi mevzuatına göre ve diğer kurumlarda geçmiş hizmetleri azara alınmadan işlem yapılır.

                Tabi oldukları eski sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik  keseneklerinin, sigorta primlerini veya (yaş haddi, malullük,  sicilden emekliye sevk nedenleriyle ilişiği kesilipte hizmetleri aylık bağlanmasına yeterli olmadığından ) toptan ödemelerini almış  olanlardan, daha sonra değişik bir sosyal güvenlik kurumuyla ilgilenmeyi gerektirecek başka işlere geçmiş olup da halen bu işlerde  alışanlarla daha sonra sözü edilen işlere girenlerin, aldıkları paraları aldıkları günden yatıracakları güne kadar % 5  faizi ile ve defaten yatırmaları şartıyla eski hizmetleri ihya edilerek, yeni hizmetleriyle  bu kanun hükümlerine göre emeklilikte birleştirilir.

                Aynı şekilde görevlerinden ayrılmaları nedeniyle, durumlarına göre kesenek, prim iadesi veya toptan ödeme hakkı doğduğu halde bu paralarını  kanunlarında yazılan süreler içerisinde almadıklarından ve bu süreleri geçirdikten  sonra başka  sosyal güvenlik kurumlarından herhangi  birine tabi bir işe girenlerde bu paraları faizsiz olarak yatırmaları halinde, yukarıdaki hizmet ihyası ve birleştirmesi imkanından yararlandırılırlar.

                Ancak, hizmet ihyası yapılabilmesi için, yukarıda sözü edilen paraların, ilgili kuruma;

  1. a) İstekleri üzerine emekli olacakların, emekliliklerini istedikleri tarihten en az (6) ay önce,
  2. b) Malullük, ölüm, 60 yaşın doldurulması, T.C Emekli Sandığına tabi görevlerden, çalıştıkları kuruluşlarca re’sen veya yaş haddinden emekliye sevk edilme nedenleriyle görevlerinden ilişiği kesilenlerin, görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren  (6) ay içinde,

                Kendileri veya haksahipleri tarafından yatırılmış olması şarttır.

                Ancak, toptan ödemelerin haksahiplerince ihya edilebilmesi için, ihya edilecek  hizmetle birleştirecek diğer  hizmetler toplamının, son defa tabi olunan kurum mevzuatına göre haksahiplerine aylık bağlanması için  yeterli olması gerekmektedir.

                Sosyal güvenlik kurumlarından herhangi birinden gerek o kurumca müstakilen, gerekse değişik sosyal güvenlik kurumlarına tabi birleştirilmiş hizmetler üzerinden yaşlılık, malullük aylığı bağlandıktan gerekse bu kurumlardaki hizmetlerinden dolayı aylık alma haklarını (emeklilik haklarının düşmesi, aylık bağlama haklarının  düşmesi gibi) kaybettikten sonra diğer bir sosyal güvenlik kurumuna tabi bir işe girilmesi halinde, bu yeni statü dolayısıyla geçen hizmetleri, bağlanmış bulunan  aylıklarına esas alınan veya aylık bağlanmasına ait haklarını kaybetmiş  oldukları  hizmetleriyle birleştirmeye tabi tutulmaz.

                Ancak, kurumlardan herhangi biri tarafından  malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlananlardan, bu aylığı bağlayan kurum mevzuatına göre, aylık almakta iken  veya aylığın durdurulmasına yol açan yeniden çalışma sona erdikten sonra tekrar tahsis talebinde bulunulması üzerine yapılan kontrol muayenesi sonunda malullük  halinin devam etmediğinin anlaşılması nedeniyle aylığı kesilmiş bulunanlar, diğer bir kuruma tabi işe girmeleri halinde hizmet birleştirmesi hükümlerinden yararlanırlar.

 

 Sigortalılık Süresinin Başlangıcı:

                Madde 4- Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, diğer  kurumlarda da sigortalılık süresinin başlama tarihidir.

                Şu kadar ki, emeklilik veya yaşlılık aylığına hak kazanılıp, kazanılmadığının  tespitinde 18 yaşın doldurulduğu  tarih sigortalılığın başlangıcı olarak alınır. Ancak, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa 1425 sayılı kanunla eklenen Ek 7. Madde  kapsamına giripte bir meslek  öğrenimi göreerek, meslekleri ile ilgili görevlerde kazai rüşt kararı almak suretiyle 15 yaşını doldurduktan ve 1/12/1970 tarihinden sonra T.C. Emekli Sandığına tabi görevlere girenlerle, 1/4/1981 tarihinden önce Sosyal Sigortalar Kurumunda  18 yaşın  dolumundan önce sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların  hakları saklıdır.

 

Birleştirilmeyecek Hizmetler:

                Madde 5- 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun Ek Geçici 4. Maddesine göre isteğe bağlı sigortalıların geriye doğru yaptıkları 10 yıllık borçlanma karşılığı kazanılan  hizmet süreleri diğer Kurum ve Sandıklardan aylık bağlanması halinde bu kurumlarda geçen hizmetlerle birleştirilmeyeceklerdir. Ancak, Bağ-Kur’dan aylık  bağlanması halinde diğer Kurum ve Sandıklardaki hizmetlerle birleştirilir.

 

Hizmet Sürelerinin Değerlendirilmesi:

                Madde 6- Aylığı bağlanacak kurum tarafından diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerinin değerlendirilmesinde;

                Yıl üzerinden hesaplananların güne çevrilmesinde her yıl 360 gün,

                Ay üzerinden hesaplananların  yıla çevrilmesinde 12 ay 1 yıl, güne çevrilmesinde her ay 30 gün,

                Gün üzerinden hesaplananların aya çevrilmesinde 30 gün 1 ay, yıla çevrilmesinde 360 gün 1 yıl sayılır.

                Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri ile prim ödenmemiş süreler eklenmez.

 

Aylığı Bağlanacak Kurum

                Madde 7- Kanunun 8 nci maddesi uyarınca, aylığı bağlayıp ödeyecek Kurumun tayininde, sigortalıların emeklilik geriye doğru prim veya kesenek  ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360×7=2520 gün) süresi esas alınır.

                Aylığın bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan Kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi  olduğu kurumca ve kendi mevzuatına göre yapılır.

 

Genel Kural olmakla beraber;

1-       Malülen emeklilik,

2-       Ölüm nedeniyle dul ve yetim aylığına hak kazanma,

3-       5453 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre, kurumlarınca yaş haddi sebebiyle

re’sen emekliye sevkedilme,

4-       Sigortalıları bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumlarının kanunla  değiştirilmesi,

Hallerinde, sigortalılara ve haksahiplerine son yedi yıllık fiili hizmet  süresi nazara alınmadan, hizmet sürelerinin sonuncusunun tabi olduğu kurumca kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir.

                Kanunun 8 nci maddesinin 1 nci fıkrası uyarınca, son defa tabi olunan kurum dışındaki kurumlarca aylık bağlanması gerektiğinde, aylığı bağlamaya yetkili kurum mevzuatında belirtilen şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

                Ancak, T.C.Emekli Sandığına tabi görevlerde çalışmakta olanlardan kurumlarınca yaş haddinden, re’sen ve istekleri üzerine emekliye sevkedilecekler için, 5334 sayılı kanunun emekliye sevkle  ilgili hükümleri saklıdır.

 

 

 

 

 

 

Benzez Soru, Kavram ve İbareler  :

Adıma ödenmiş olan primleri geri alabilirmiyim

Adıma ödenmiş olan sigorta primleri geri alabilirmiyim

Birden çok kuruma sigorta primi ödedim hangi kurumdan emekli olurum

Bağkurdan mı sgk dan mı emekli olurum

Çoklu prim ödemelerinde hangi kurumdan emekli olurum

SSK ve Bağkura prim ödenmesi halinde hangi kurumdan emekli olunur

Çoklu kuruma prim ödenmesi halinde hangi kurumdan emekli olurum

Aynı anda bir den çok sosyal güvenlik kurumuna prim ödedim hangi kurumdan emekli olurum

Emekli olunacak kurumun belirlenmesi nasıl oluyor

Emeklilik prim hesaplaması nasıl oluyor

Emeklilik nasıl hesap edilir

Emeklilik günleri toplanıyor mu

Emeklilik primleri toplanıyor mu

Emeklilikte hangi kurumlara ödenen primler birleştirilir

Hangi kurumlara ödenen prim günleri birleştirilir

Sigortalılık başlangıcı nasıl hesap edilir

Sigortalılık başlangıcına nasıl karar verilir

Birden çok kuruma prim ödenmesi halinde hangi kurumun başlangıç tarihi diğer kurumlaru başlangıç tarihi olarak kabul edilir

Emeklilikte başlangıç tarihi nasıl belirlenir

Sigorta da ay kaç gün sayılır

Sigorta da yıl kaç gün sayılır

Emeklilikte son yedi yıl nasıl hesaplanır

Emeklilik yedi yıl

Emeklilik 7 yıl

Emekliliğin hesaplanmasında yedi yılın hesabı

Emeklilikte son yedi yıllık pirimin önemi

Hizmet sürelerinin birleştirilmesi

Sigorta pirimlerinin birleştirilmesi

Sigorta sürelerinin birleştirilmesi

Sigorta primlerinin birleştirilmesi

Sigorta pirimlerinin toplanması

Sigorta sürelerinin toplanması

Sigorta primlerinin toplanması

Sigorta günlerinin birleştirilmesi

 

 

S.M.M.M. YAKUP ÜÇKARDEŞ

Mesajınızı bırakın

Yazışmayı Başlatın
Selam. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz..