20211115_192553

Youtube Videolarımız

Facebook
Grubumuz

Kurum Kısa Yolları

SGK FORMLARI – SGK DA KULLANILAN FORMLAR

Sosyal Günvenlik Kurumu işlemlerinde kullanılmakta olan form, dilekçe, bildirim ve diğer belgelere altta ki linki tıklayarak kurum sayfasına ulaşabilirsiniz. Emeklilik (Tahsis Talep Dilekçesi) talep formu kurum sayfasında ” Ek-038 Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ” olaral isimlendirilmektedir. https://www.sgk.gov.tr/Diger/FormveDilekceler/fed1b24a-9610-4ec1-8a4c-2d51dbb6db2c/     Benzer Kavramlar : sgk Emeklilik talep formu sgk Emeklilik talep dilekçesi sgk…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Mükellefiyete Ait Vergi Türleri Gelir İdaresi Başkanlığı Sisteminden Nasıl Görüntülenir?

Mükelleflerin tabi olduğu mükellefiyet ile ilgili ana vergi türleri  Gelir İdaresi Başkanlığının Dijital Vergi Dairesi sistemi üzerinden görüntülebilmektedir. Dikkat tüm vergi türleri değil KDV, Gelir Vergisi Stopaj (Muhtasar), Geçici Vergi, Yıllık Gelir Vergisi/Kurumlar Vergisi gibi vergi türleri görüntülene bilmektedir. Aşağıda ki görseller takip edilerek vergi türlerini görüntüleyebilirsiniz.      …

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

SİCİL TASDİKNAMESİ İNTERNETTEN NASIL ALINIR? (MERSİS SİSTEMİ)

Ticaret Sicil Tüzüğünün 104. maddesi gereğince ticaret sicile tescil edilen şahıs işletmesi ve tüzelkişiliklere Ticaret unvanı, İşyerinin Merkezi, İşletmenin uğraştığı işler, İşletme sahibinin hüviyeti (Hükmi şahıslarda hükmi şahsın mahiyeti) gibi bilgilerin yer aldığı Ticaret Sicil Tasdiknamesi verilmektedir. Ticaret Sicile kayıtlı firmalar MERSİS sistemi üzerinden Sicil Tasdiknamesini online sistem üzeriden alabilmektedirler.…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Şirketin Ortağına Ait İşyerinin Şirket Tarafından Bedelsiz Kullanılması Durumunda Vergilendirme Nasıl Olur

Konu ile ilgili Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 28.01.2011 tarihli B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-94-40-41 sayılı özelgesi mevcut olup özelge metni aşağıda sunulmuştur. Özelgenin Sonuç Bölümü  : ” Bu itibarla, şirket ortağınıza ait gayrimenkulün bedelsiz  olarak şirket tarafından kullanılmasında nakden veya hesaben bir ödeme yapılmadığından Gelir Vergisi Kanununun 94/5-a maddesine göre tevkifat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak işletmenize…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Mükellefin Kiralık Olan İşyerinin Bir Bölümünü Başka Bir Kişiye Kiraya Vermesi Durumunda Belge Düzeni ve Vergi Uygulaması Nasıl Olur?

Konu ile ilgili İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 20.07.2010 tarihli B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-272 sayılı ve Kiralanan işyerinin bir bölümünün başka kişiye kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirinin gelir vergisi ve KDV açısından durumu konulu özelgesi mevcut olup özelge metni aşağıdadır. https://www.gib.gov.tr/node/93345 https://www.gib.gov.tr/node/89581 Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-272 Tarih:  20/07/2010 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Turizm Amaçlı Günü Birlik Konut Kiralama İşlemi

Kolu ile ilgili KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI FAALİYETLERİNİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 28 Aralık 2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır. İlgili Yönetmeliği görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-1.htm Özelge https://www.gib.gov.tr/villanin-kiraya-verilmesi-durumunda-konaklama-vergisi https://www.gib.gov.tr/node/90569 KONAKLAMA VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ KONAKLAMA VERGİSİ BROŞÜRÜ   Yönetmelik metni aşağıdadır. 28 Aralık 2023 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı :…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Alış İade Faturası Luca Muhasebe Programında İşletme Defterine Nasıl İşlenir? İşlem KDV Beyannamesinde Nasıl Gösterilir?

Mal Alışı ve Giderler İşletme Defterinde Gider Kısmına işlenirken Alış İade Faturaları İşletme Defterinin Gelir kısmına işlenmektedir. Luca Mali Müşavir Paketi muhasebe programında Alış İade Faturası aşağıda ki görsellerde ki gibi işlenmektedir. Belge Türü     :  Alıştan İade Satış Türü      :  Diğer İşlemler (KDV Beyannamesi) Kayıt Alt Türü           …

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Ba Bs Formları Kaldırıldı

25.09.2024 tarihli 32676 seri numaralı Resmi Gazete de yayımlanan 565 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile Bilanço Usulünde Defteri Tutulan Mükellefler İçin Verilmesi Zorunlu Olan Ba ve Bs Formlarının Verilmesi Uygulamasına 2024/9. Dönem Bildirimlerinden Başlanmak Üzere Son Verildi. Tebliğde ki metin aşağıda sunulmuştur. ” Form Ba ve Form Bs bildirimi verilmesi uygulamasına son verilmesi…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Anonim Şirket Adına Genel Kurulda Alınan Adres Değişikliği Kararının İstanbul Ticaret Siciline Tescili İçin Yapılması Gerekenler ve MERSİS İşlemleri

Anonim şirketlerin adres değişikliği işlemleri Yönetim Kurulu tarafından Yönetim Kurulu Karar Defterine yazılıp noter onaylı suretinin ticaret sicile vererek yapılabilineceği gibi olağan genel kurul veya olağan üstü genel kurulda da Genel Kurul Toplantı tutanağına da madde olarak eklenerek Genel Kurul Toplantı tutanağının noter onaylı suretinin ticaret sicile teslim edilerek de…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

ANONİM ŞİRKET GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAĞI ÖRNEĞİ

28.11.2012 tarihli ve 28481 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARININ USUL VE ESASLARI İLE BU TOPLANTILARDA BULUNACAK BAKANLIK TEMSİLCİLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’in ekinde yer alan EK-4 (Değişik:RG-9/10/2020-31269) kısmında TOPLANTI TUTANAĞI ÖRNEĞİ yer almaktadır. İlgili madde metni aşağıda sunulmuştur. EK- 4 (Değişik:RG-9/10/2020-31269)   TOPLANTI TUTANAĞI ÖRNEĞİ ………. Anonim Şirketinin ………. Tarihinde Yapılan…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

ANONİM ŞİRKET GENEL KURULLARINDA VEKALETEN TEMSİL VE OY KULLANMA İŞLEMLERİ İÇİN DÜZENLENECEK VEKALET ÖRNEĞİ

28.11.2012 tarihli ve 28481 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ANONİM ŞİRKETLERİN GENEL KURUL TOPLANTILARININ USUL VE ESASLARI İLE BU TOPLANTILARDA BULUNACAK BAKANLIK TEMSİLCİLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’in ekinde yer alan EK-3 (Değişik:RG-9/10/2020-31269) kısmında VEKALETNAME ÖRNEĞİ yer almaktadır. VEKALETNAME ÖRNEĞİ  VEKALETNAME Sahibi olduğum …………TL toplam itibari değerde paya ilişkin olarak ……………… ……………… Anonim Şirketinin …………. tarihinde…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

ANONİM ŞİRKET İÇ YÖNERGE ÖRNEĞİ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 419/2. maddesi gereği anonim şirketler de yönerim kurulu Ticaret Bakanlığının asgari unsurlarını belirlediği bir iç yönergeyi hazırlar ve genel kurula onaylattıktan sonra yürürlüğe koyar. İlgili madde metni aşağıda sunumuştur. ” Anonim şirket yönetim kurulu, genel kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren, Gümrük ve Ticaret…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Özel Usulsüzlük Cezası Nasıl İndirimli Ödenir? Özel Usulsüzlük Cezasına VUK 376. Maddeye İstinaden İndirim Talebi Nasıl Yapılır? (3074-ÖUCZ)

Hazine ve Maliye Bakanlığının mükellef adına düzenlemiş oldukları Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük cezalarına karşın mükellefler ödeme tutarının indirimi ile ilgili uzlaşma talebinde bulunabilecekleri gibi Vergi Usul Kanunu 376. maddesine istinaden indirim de talep edebilmektedirler. Bilanço usulüne göre defter tutmakta olan şahıs mükellefimize 01.08.2024 tarihi itibariyle 11.800 -TL 3074-ÖUCZ…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Şirket Ortağına Şirketin Borç Para Vermesi Halinde Faiz Uygulanması

Konu ile ilgili İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 06.09.2013 tarihli 39044742-KDV.24-1447 sayılı ve ” Örtülü Sermaye sayılan borçlanmalar üzerinden hesaplanan faizler ” konulu özelgesi mevcut olup altta ki linki tıklayarak özelgeye ulaşabilirsiniz. https://www.gib.gov.tr/node/99710   https://www.gib.gov.tr/ortulu-sermaye    https://www.gib.gov.tr/iliskili-kisiden-alinan-yabanci-para-cinsi-avanslar-nedeniyle-ortaya-cikan-kur-farklarinin-kurum https://www.gib.gov.tr/node/96289 https://www.gib.gov.tr/node/99246 https://www.gib.gov.tr/node/97408 https://www.gib.gov.tr/ortulu-sermaye-uzerinden-odenen-faiz-tutarlarinin-zarar-elde-edilmesi-halinde-kar-payi-kapsaminda     Benzer KOnu ve Kavramlar : Örtülü Sermaye dağıtımı…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Bilanço Usulüne Göre Defteri Tutulan ve Esnaf Odasına Kayıtlı olan Mükellefin Araçları 500 Sermaye Hesabına Kayıt Edilip 500 Sermaye Hesabı İçin Enflasyon Düzeltmesi Yapılabilir mi?

Tekdüzen Hesap Planı açıklamalarında 500 Sermaye hesabının açıklamasında “ 500 SERMAYE İşletmeye tahsis edilen veya işletmelerin ana sözleşmelerinde yer alan ve Ticaret Siciline tescil edilmiş bulunan sermaye tutarı bu hesapta yer alır. Kayıtlı sermaye sistemine alınan ortaklıklarda çıkarılmış sermaye gösterilir. Kayıtlı sermaye tavanı ayrıca dipnotlarda belirtilir. ” denilmektedir. İlk bakışta 500 Sermaye…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

4/a Kapsamında Çalışmakta iken Vefat Eden Babasında Yetim Aylığı Bağlanan ve Öğrenciliği Devam Eden Hak Sahibi Çocuk, Kendisi 4/a Kapsamında Çalışmaya Başlar ise Yetim Aylığı Kesilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Geçici Madde 74 de ” GEÇİCİ MADDE 74- (Ek: 21/3/2018-7103/72 md.) Bu maddenin yürürlük tarihinden önce ilgili kanunlarına göre gelir veya aylık bağlanan hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Elektronik Defter ve Beratlarının Gelir İdaresi Başkanlığına Yükleme Süreleri

21.05.2024 tarihli sayılı 32552 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 4)’in 4. maddesi ile Elektronik Defter ve Berat Yükleme süreleri değiştirilmiştir. Elektronik Defter  ve Beratları aylık veya üç aylık yüklenebilmektedir. ” MADDE 4- Aynı Tebliğin 4.3.4 numaralı fıkrasının 1 numaralı bendinde…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

2024/12 SAYILI GENELGE

6183 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KURUM ALACAKLARININ TAKİP İŞLEMLERİ 14.08.2024 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: KURUM ALACAKLARININ KORUNMASI 1. TEBLİĞ İŞLEMLERİ _________________________________________________________ 2 1.1.Tebliğ yapılacak kimseler _______________________________________________________ 2 1.1.1. Borçlulara, kanuni temsilcilere ve umumi vekillere tebliğ _________________________ 2 1.1.2. Veli, vasi ve kayyımlara tebliğ ______________________________________________ 3 1.1.3. Vasıtalı tebliğ____________________________________________________________ 3 1.1.4. Kamu kurum…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Mükellefiyet Adına Noterden Onaylatılan veya Matbaadan Bastırılan Fatura, İrsaliye Gibi Belgelerin Bilgisine Gelir İdaresi Başkanlığı Sisteminden Nasıl Ulaşılır?

Özellikle mükellefiyet kapanışlarında veya vergi incelemelerinde ihtiyaç duyulabilen mükellefiyet ile ilgili belge basım bilgisine Gelir İdaresi Başkanlığının Dijital Vergi Dairesi sistemi üzerinden ulaşıla bilmektedir. Noterlerin onayladıkları belgeleri, anlaşmalı matbaaların basımını yaptıkları bilgileri zaman zaman sisteme girmemelerinden ötürü yasal belgelerin zaman zaman sisteminde görünmemesi veya eksik görünmesi de mümkündür. Aşağıda ki…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

2024 Yılında İkinci Sınıf İşletme Hesabı Esasına Göre Defteri Tutulmakta Olan Mükellefim, Ticaret Odasına Kayıt Olup Faaliyet Belgesi Almak İstiyorum. İstanbul Ticaret Odası Sadece Bilanço Usulüne Göre Defter Tutan Mükelleflerin Kaydını Yapıyor. Yıl İçinde Birinci Sınıf (Bilanço Usulü) Mükellefiyete Geçebilir miyim?

Mükellefiyetin ilk açılışında Bilanço usulüne göre (1. Sınıf Mükellef) defter açılışı yapabilirsiniz. Mevcut vergi mükellefiyetiniz İşletme Hesabı Esasına Tabi İkinci Sınıf Mükellefseniz yıl içinde 1. Sınıf (Bilanço Usulü) mükellefiyete geçemezsiniz. Takip eden yıl başından itibaren 1.Sınıf mükellefiyete geçebilirsiniz. 2023 yılında 2. sınıf olan mükellef 2024 yılında 1. sınıfa geçebilir. Konu…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

E-Fatura Geçiş Talebi E-İmza ve Mali Mühür Olmadan da Yapılabilmektedir.

Aşağıdaki görselleri takip ederek E-Faturaya Geçiş Talebini E-İmza veya Mali Mühür olmadan Gelir İdaresi Başkanlığının İNTERAKTİK VERGİ DAİRESİ üzerinden yapabilirsiniz. Altta ki linki tıklayarak Dijital Vergi Dairesine giriş yapabilirsiniz. Dijital Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapılması gerekmektedir. https://dijital.gib.gov.tr/ Benzer Kavramlar : E-Faturaya geçiş talebi nasıl yapılır…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Vekaleten Başkası Adına E-İmza Alınabilmesi İçin Vekalette Bulunması Gereken İbare

Elektronik İmza (E-İmza) kişi adına başkası tarafından da vekalet ile alınabilmektedir. Bu durum da vekalette aşağıda ki ibarelerin yer alması gerekmektedir. 1- Adıma E-İmza Başvurusunda Bulunabilir. 2- Adıma Gerekli Tüm Evrakları İmzalayabilir. 3- Adıma ait E-İmzayı Teslim Alabilir.     Benzer Kavramlar : E-imza vekaleten alınabilir mi? Vekalet E-İmza Vekaleten…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Duran Varlık Satışları E-Fatura ve E-Deftere Geçiş Zorunluluğunun Hesaplamasında Hesaplamaya Dahil Edilir mi?

Mükelleflerin, Elektronik Fatura ve Elektronik Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğunun Tespitinde İştigal Konusu Duran Varlık Alım-Satımı Olmayan Mükellefler İşletmeye Ait Duran Varlık Satışlarını da Zorunluluk Kapsamında Olunup Olunmadığının Tespitinde Dikkate Alacaklar mı? Konu ile ilgili İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 20.12.2016 tarihli 11395140-105[MÜK257-2015/VUK1-19462]-256830 sayılı ” Brüt satış hasılatlarının değerlendirilmesinde demirbaş ve araç…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

İşyerinde kullanmak üzere alınan araca ilişkin kredinin faizleri ile KKDF ve BSMV’nin gider olarak indirimi.

Konu ile ilgili Antalya Vergi Dairesi Başkanlığının 14.10.2022 tarihli 49327596-120[GVK.ÖZ.2020.69]-260995 sayılı özelgesinin linki altta sunulmuştur. https://www.gib.gov.tr/isyerinde-kullanmak-uzere-alinan-araca-iliskin-kredinin-faizleri-ile-kkdf-ve-bsmvnin-gider-olarak Özelgeden alıntı ” Yine, krediye ait masraf olarak kabul edilen BSMV ve KKDF tutarlarının da ödendiği dönemde, baştan seçilmek kaydıyla, maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak kayıtlara intikal ettirilmesi mümkün…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 1 Yorum

YEMEK TESLİMLERİNDE KDV ORANI

KDV UYGULAMASINDA YENİ DEĞİŞİKLİK Lokanta, Kafeterya Gibi yerlerde sunulan veya paket şeklinde dışarıya satışı yapılan veya internetten satışı yapılan yemek teslimlerinin tamamına uygulanacak KDV oranı 01.05.2024 tarihinden itibaren % 10 olarak uygulanacaktır. 27.04.2024 Tarihli 32529 sayılı Resmi Gazete Benzer Kavramlar : Yemek kdv oranı nedir Yemeğin kdv oranı nedir Lokanta…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

Geçmiş Dönem Vergi Beyannameleri Mükellef Tarafından Nasıl Görüntülenir?

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden geçmiş dönem beyannameleri görüntülenebilmektedir. Aşağıda ki görselleri takip ederek geçmiş dönem beyannamelerinizi görüntüleye bilirsiniz. Aşağıda ki linki tıklayınız https://www.gib.gov.tr/   Benzer Kavramlar : Beyannameyi nasıl görüntüleyebilirim Beyanname nasıl görüntülenir. Beyanname görüntüleme Önceki muhasebecinin verdiği geçmiş dönem beyannamesi nasıl görüntülenir Önceki mali müşavirin verdiği geçmiş dönem…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular Yorum yapılmamış

2024 Yılı Gelir Vergisi Oranları

Gelir vergisine tabi gelir elde edenlerin (ücret geliri elde edenler hariç) vergi matrahlarına uygulanacak gelir vergisi oranları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 103. maddesinde Esas Tarife başlığı altında yer almaktadır. Benzer Kavramlar : 2024 Gelire uygulanacak vergi oranları 2024 Vergi matrahına uygulanacak vergi oranı 2024 Vergi matrahına uygulanacak vergi oranları…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 129 yorum

Personel Servis Aracı Güzergah Kullanım İzin Belgesi Süre Uzatımı işlemi ( İstanbul Büyükşehir Belediyesi)

Video da İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamalarından olan Personel Servis Aracı Güzergah Kullanım İzin Belgesi Süre Uzatımı işlemi anlatılmaktadır. Süre uzatım işlemi bir yıllık yapılmaktadır. 2024 Yılı ücreti 384,00 TL   Benzer Kavramlar : Personel Servis Aracı Güzergah Kullanım İzin Belgesi Süre Uzatımı işlemi İBB Servis araçları için süre uzatımı ibb İstanbul…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 129 yorum

Kıdem Tazminatı İstisna Tutarı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 25. maddesi ” Tazminat ve Yardımlarda ” başlığını taşımakta olup 25/7. madde de ” 7. a) 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanunu ve 20/4/1967 tarihli ve 854 sayılı Deniz İş Kanununa göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 130 yorum

Tevkifatlı Fatura Düzenleme Sınırı Değişti

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin  (I/C-2.1.3.4.1.)  bölümünün üçüncü paragrafında yer alan ve KDV tevkifat sınırı olan KDV Dahil 2.000 TL 50 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 01.03.2024 tarihinden itibaren KDV Dahil 6.900 TL’ye çıkarılmıştır. Tevkifat kapsamında düzenlenecek faturaların KDV dahil 6.900…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 152 yorum

İkinci Sınıf Mükellefin İhtiyari Olarak E-Faturaya Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu örnek uygulamada E-Fatura uygulamasına geçiş başvurusunu Dijital Vergi Dairesi sistemi üzerinden yapmaktayız. Başvuru yapmak için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/       E-Fatura Başvurusunu Sonucunun Kontrolü : Kontrol için başvuru yaptıktan sonra altta ki linki tıklayınız https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html Üstte ki link tıklandığında altta ki görsele ulaşılacaktır.      …

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 97 yorum

Mevcut Araç Bilgilerine Nasıl Bakılır? Geçmiş Araç Bilgilerine Nasıl Bakılır?

İşletmelere ait mevcut ve satılan (geçmiş) araç bilgilerine İnteraktif Vergi Dairesi sisteminden liste halinde görüntülenebilmektedir. Altta ki link tıklanarak Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesine giriş yapılabilmektedir. https://www.gib.gov.tr/ Üstte ki link tıklandıktan sonra aşağıda ki görseller sırası ile takip edilerek mevcut araçlar görüntülene bilecektir.   Benzer Kavramlar : İşletmeye kayıtlı…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 495 yorum

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Dönem Değişikliği Nasıl Yapılır?

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi aylık veya üç aylık verilebilmektedir. Sigortalı çalıştıranlar, Müstahsil Makbuzu ile ürün alımı yapanlar vs. beyannameyi aylık vermek zorundadırlar.  Sigortalı çalıştırılmaya yeni başlanılması, Müstahsil Makbuzu ile ürün alınmaya başlanılması durumunda üç aylık beyanname dönemi aylığa çevrilebileceği gibi bu işlemlerin sona ermesi durumunda dönem aylıktan üç aylığa…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 180 yorum

Önemli Mevzuat SGK 2013/11 Sayılı Genelge

2013/11 SAYILI SİGORTALILIK İŞLEMLERİ HAKKINDA GENELGE   1.1- Hizmet akdine tabi çalışanlar 1.3- Sanatçı, düşünür ve yazarlar 1.4- Yabancı uyruklular 1.7- Usta öğreticiler ve kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler 1.9- İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar 1.10- 4046 sayılı Kanun gereğince iş kaybı tazminatı alanlar 1.11-…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 128 yorum

2024 Yılı İçin K1 Belgesinin Yenisinin Fiyatı

Çekici ve dorse satın alıp nakliye işi ile iştigal etmek istiyorum. K1 Belgesinin 2024 yılı maliyeti denir. 2024 Yılı için normal K1 Yetki Belgesinin fiyatı 67,334.00 -TL dir. Ayrıca çekici ve dorse için K1 Yetki Belgesine ekletme ücreti olarak her iki taşı için de taşıt başına 1,993.00 -TL ödemeniz gerekiyor.…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 435 yorum

Şirket Ortaklar Kurulu Kararı İle Tasfiyeye Giren Limited Şirketin Ortaklarının Bağkurluluğu Ne Zaman Sona Erer.

12 Mayıs 2010 sayılı 27579 no’lu Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 14. maddesi ”  Sigortalılığın sona ermesi ve bildirim yükümlülüğü ” başlığını taşımakta olup 14/(f) bendinde ” Tasfiyesine şirketin ortaklar kurulu tarafından karar verilen şirketlerin ortaklarının sigortalılıkları sigortalının talebi hâlinde tasfiyenin başlanmasına karar verildiği tarihte sona erer, bu tarih sigortalılarca,…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 128 yorum

Aracımın Plakalarından Biri Kayboldu. Yenisini Çıkarmak İçin Ne Yapmalıyım.

Plaka kayıplarında üç aşamalı bir işlem söz konusudur. Aşama : Karakola gidilip dilekçe ile plaka kayıp/ zayi bildirimimde bulunmak gerekiyor. Aşama : Notere gidip Plaka Basım Talep Belgesi alınır. 11.01.2024 tarihi itibariyle işlem bedeli 233,15 TL Aşama : Yetkili kuruma (Şoförler Odasına) gidilip yeni plaka bastırılır. Bir adet plaka basımı…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 377 yorum

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANIN İŞVERENE MALİYETİ

2024 ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANIN İŞVERENE MALİYETİ   Benzer Kavramlar : 2024 yılı Asgari ücretlinin işverene maliyeti kaç lira 2024 2024 Asgari ücretlinin işverene maliyeti kaç lira 2024 2024 yılı Çalışanın aylık maliyeti 2024 2024 Çalışanın aylık maliyeti 2024 2024 yılı Sigortalının aylık maliyeti 2024 2024 Sigortalının aylık maliyeti 2024

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 160 yorum

Ticari Kazanç Hükümlerine Tabi Şahıs İşletmesiyim. Personelime Ödediğim Kıdem Tazminatını Gider Yazılabilir miyim?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 40. maddesi ” İndirilecek Giderler ” başlığını taşımakta olup 40/3’üncü madde de ” İşle ilgili olmak şartiyle, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar; ” hükmü yer almaktadır. İlgili madde gereği çalışanlara ödenen kıdem tazminatı gider olarak kullanılabilir. Kurumlar vergisi…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 132 yorum

Sorumlu Sıfatıyla Verilmekte Olan KDV 2 Beyannamesinde Önemli Değişiklikler

7491 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gereken işlemlerin KDV açısından beyanında kullanılmakta olan KDV Beyannamesinin verilme süresinde, ödeme süresinde değişiklik yapılmış ve KDV 2 beyannamesi ile beyan edilip tahakkuku düzenlenen KDV ‘nin indirimi ise ödeme şartına bağlanmıştır. Konu il…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 496 yorum

Vergi Ceza Tahakkuku Görüntülememe Hatasının Çözüm Yöntemi

Örnek uygulamada geçmiş döneme ait vergi beyannamesinin düzeltme işlemi yaptığımızda düzenlenen Ceza ihbarnamesi görüntüle bildiği halde Ceza Tahakkukunu görüntülemek istediğimiz de ” Görüntülemek istediğiniz tahakkuk bulunamadı ” hatası ile karşılaşılması durumunda Ceza Tahakkuku bir başka ekrandan nasıl görüntülenebileceği aşağıda görseller ile anlatılmaktadır.       Benzer Kavramlar : Tahakkuk görüntülenememe…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 135 yorum

Pişmanlık Talepli Beyanname Verilmesi

Konu ile ilgi Gelir İdaresi Başkanlığı ” Vergilerde Pişmanlıkla Beyan Uygulaması Broşürü ” yayınlamış olup altta ki linki tıklayarak broşüre ulaşabilirsiniz. https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/Vergilerde_Pismanlikla_Beyan_Uygulamasi_Brosuru.pdf   Soru : 2023 / 3. Dönem geçici vergi beyannamesini verdik ve ödeme çıkmadı. Beyannamenin verilmesinin son tarihi 17.11.2023 olup süresinden sonra 15.12.2023 de yaptığımız incelemede amortisman giderlerinin fazla…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 129 yorum

2024 Yılı Fatura Düzenleme Sınırı

Fatura Düzenleme Sınırı 6.900,00 –TL Yazar Kasa kullanan, Perakende Satış Fişi Düzenleyen mükellefler tek sefer de yapmış oldukları satışların 6.900,00 TL’yi geçmesi halinde bu satışları ile ilgili fatura düzenlemek zorundadır. (556 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ)

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 223 yorum

2024 Yılında Tabi Olunacak Sınıf Değişikliğinde Uygulanacak Hadler ( Defter Türü )

Tüccarların, 2024 Yılında Tutacakları Defterler Türlerinin Belirlenmesinde 2023 Yılıda Elde Ettikleri İş Hasılatı ve Satışlarının Değerlendirilmesinde Kullanılacak Değerler Değerlendime yaparken Vergi Usul Kanununun 176 – 177 – 178 – 179 – 180 ve 181. maddelerini inceleyiniz 556 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 30 Aralık 2023 Tarihli 32415 (2.…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 118 yorum

2023 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri

Tebliğe ulaşabilmek için altta ki linki tıklayınız. Mimarlık Ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2023/2 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ Benzer Kavramlar :  Bina yaklaşım maliyeti İnşaat yaklaşık maliyeti İnşaat metre kare yaklaşık maliyeti İnşaat metre kare yaklaşık birim maliyeti Metre kare birim maliyeti Bina metre kare yaklaşık maliyeti Bina…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 120 yorum

Kazancını işletme hesabı esasına göre tespit eden ferdi işletmenin limited şirkete dönüşmesi durumunda vergilendirme.

İlgili Özelgeye ulaşmak için altta ki linki tıklayınız. https://gib.gov.tr/node/112306   Benzer Konu, Soru ve Kavramlar : Şahıs firmasının limited şirkete dönüştürülmesi Şahıstan şirkete geçiş Şahıstan şirkete dönüş Gerçek kişi firmadan limited şirkete geçiş Gerçek kişi limited şirkete geçiş Şahıs limited şirket geçiş Şahıs limited şirket dönüşüm

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 131 yorum

İzleyen vergilendirme döneminden itibaren bilanço esasına göre defter tutma şartlarına haiz olunmasını müteakiben faaliyetin terk edilmesi, izleyen vergilendirme dönemi içinde aynı faaliyete tekrar başlanılması halinde tutulması gereken defter türü hk.

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/izleyen-vergilendirme-doneminden-itibaren-bilanco-esasina-gore-defter-tutma-sartlarina-haiz Benzer Konu, Soru ve Kavramlar :

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 132 yorum

Satın alınan malzemeler üzerinde değişiklik yapmak suretiyle ortaya çıkan malzemeler ile asansör imalat, montaj, bakım faaliyetinde defter tutma sınıfının belirlenemsinde hangi haddin dikkate alınacağı hk.

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/satin-alinan-malzemeler-uzerinde-degisiklik-yapmak-suretiyle-ortaya-cikan-malzemeler-ile-asansor Benzer Konu, Soru ve Kavramlar :

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 130 yorum

Ödeme kaydedici cihazın işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde kullanılmaya başlanması gerektiği hakkında.

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/node/96252   Benzer Konu, Soru ve Kavramlar : Yazar kasa almamanın cezası Ödeme kaydedici almamanın cezası Vergi mükellefiyeti açıldıktan sonra yazar kasa ne zaman alınır Yazar kasa alınması süresi Ödeme kaydedici cihaz alınması süresi

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 129 yorum

Yurt dışından satın alınan malların Türkiye’ye ithal edilmeden, Yurtdışındaki Firmaya satılması işleminin KDV”ye tabi olup olmadığı

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/yurt-disindan-satin-alinan-mallarin-turkiyeye-ithal-edilmeden-yurtdisindaki-firmaya-satilmasi   Benzer Konu, Soru ve Terimler : Millileştirilmeden alınan malın satışında KDV

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 134 yorum

Ticari mallardaki iadelerin sınıf değiştirmede dikkate alınıp alınmayacağı hk.

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/node/99906     Benzer Konu, Soru ve Terimler : İade mallar sınıf değişikliğini etkiler mi İade mal sınıf değişikliğini etkiler mi Sınıf değişikliğinde iade malların etkisi tüccarlarda sınıf değişikliği iade mallar Alınan malların iadesi mükellefiyet sınıf değişikliğini etkiler mi Alınan mal iadesi mükellefiyet…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 131 yorum

Aktifte kayıtlı olmayan bahçeden elde edilen zirai ürünlerin doğrudan tüccara satılması halinde belge düzeni.

Özelgeyi görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/node/101185   Benzer Kavramlar : Kendi mahsulünü satanın işletmeye ait olmayan tarladan elde ettiği ürünler de belge düzeni Müstahsil makbuzunun düzenlenmesi Kendi yetiştirdiği ürünler için müstahsil makbuzu düzenlenmesi Yetiştirdiği mahsulü kendi işletmesinde satan kişinin ürünleri işletmede satmak istemesi halinde belge düzeni   

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 131 yorum

Anonim Şirketlerde Kayıtlı Sermaye Sistemi

Konu ile ilgili tebliği görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=16711&mevzuatTur=Teblig&mevzuatTertip=5   Benzer Kavram ve Konular  : A.Ş. kayıtlı sermaye ne demek A.Ş. kayıtlı sermaye nedir A.Ş. kayıtlı sermaye sistemine nasıl geçilir    

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 69 yorum

Anonim Şirketlerde Asgari Sermaye Miktarı

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 332. maddesi Anonim Şirketlerde en az sermaye tutarını belirlemektedir. İlgili madde de ” (1) Tamamı esas sözleşmede taahhüt edilmiş bulunan sermayeyi ifade eden esas sermaye ellibin Türk Lirasından ve sermayenin artırılmasında yönetim kuruluna tanınmış yetki tavanını gösteren kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 132 yorum

Lokantalar Mükellefiyet Sınıf Belirlenmesinde Nasıl Değerlendirilir?

Konu ile ilgili Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının 03.09.2015 tarihli 27575268-105[177-2014-149]-898 sayılı Özelgesi mevcut olup özelge metnine ulaşabilmek için altta ki linki tıklayınız. https://www.gib.gov.tr/tuccar-sinifinin-belirlenmesinde-yillik-alis-tutarina-satilan-mallarin-tedariki-veya-uretilebilmesi   Benzer kavramlar : Lokanta hizmet işletmesi mi ticari işletmeme mi Lokanta sınıf değişikliği ölçüsü Lokantalarda defter sınıfı nasıl belirlenir Lokanta defter sınıf değişikliği

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 131 yorum

SÜRGEM EĞİTİMLERİ

Altta ki link tıklanarak TÜRMOB ana sayfasına giriş yapılır https://www.turmob.org.tr/ TÜRMOB E-BİRLİK tıkla     Sürekli Mesleki Eğitim Yönetmeliği görüntülemek için altta ki linki tıklayınız. TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 134 yorum

Mükellefler de sınıf değişikliği

  Benzer Konu ve Sorular : Şahıslarda sınıf değişikliği Mükelleflerde sınıf değişikliği Sınıftan 2. Sınıfa nasıl geçilir Sınıftan 1. Sınıfa nasıl geçilir Mükellefiyet sınıf değişiklik hesaplama Mükellefler de defter değişikliği Bilançoya geçiş nasıl hesaplanır Neden bilançoya geçilir Bilançodan işletme defterine geçiş İşletme defterinden bilançoya geçiş Bilanço işletme sınıf değişikliği Şahıslarda…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 137 yorum

Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu

1136 sayılı Avukatlık Kanunu 35/3 maddesinde ” Yalnız avukatların yapabileceği işler ” başlığını taşımakta olup ilgili madde de ” Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 111 yorum

Bilançoya tabi ferdi işletmenin, adi ortaklığa dönüştürülmesinde izlenecek yol ile stoktaki mallara fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile ÖKC’nin nasıl kullanılacağı hk.

Özelge : https://www.gib.gov.tr/node/98990   Benzer Kavramlar : Şahıs işletmesinin adi ortaklığa dönüşümü Bilanço şahıs firması adi ortaklığa dönüşümü Bilanço adi ortaklık dönüşüm Sınıf Mükellef adi ortaklığa geçiş

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 134 yorum

Sermaye şirketinin şahıs işletmesine dönüştürülmesi

Özelge https://www.gib.gov.tr/sermaye-sirketinin-sahis-isletmesine-donusturulmesi-isleminin-vergi-mevzuati-karsisindaki-durumu   Benzer Kavramlar : Şirketin şahıs işletmesine dönüşümü Şirketin şahıs işletmesine dönüştürülmesi uygulaması Şirketten şahıs firmasına dönüşüm Şirket şahıs firması dönüşüm Limited şirketin şahıs firmasına dönüşümü Ltd. şahıs işletmesi dönüşümü Anonim şirketin şahıs firmasına dönüşümü A.Ş. şahıs işletmesi dönüşümü

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 141 yorum

Doğrulama hatası İnternet vergi dairesinden kimlik doğrulanamadı.

Kullanıcılar, Dijital vergi dairesi veya E-Arşiv sistemine girişler de ” Doğrulama hatası İnternet vergi dairesinden kimlik doğrulanamadı. ” hatası ile karşılaşırlarsa mükellefin Kullanıcı Kodunda veya şifresinde hata var anlamına gelir. Genelde hata şifreden kaynaklanmaktadır. Bu durumda Dijital Vergi Dairesi ana ekranının sağ üst tarafında ki ” Kullanıcı Girişi ” kısmını…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 102 yorum

2023 Yılı Yeniden Değerleme Oranı

25 Kasım 2023 tarihli 32380 sayılı Resmi Gazetede Yeniden Değerleme Oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayınlanmıştır. 2023 yılı için Yeniden Değerleme Oranı % 58,46 (elli sekiz virgül kırk altı) olarak tespit edilmiş ve yayınlanmıştır. Benzer Kavramlar  : Yeniden Değerleme oranı kaç oldu 2023 yeniden değerleme oranı…

Devamını Oku....»
Sık Sorulan Sorular 130 yorum
Most Viewed Posts
Yazışmayı Başlatın
Selam. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz..