İki Ortaklı Adi Ortaklık Ortağıyım, Diğer Ortağım Hissesinin Tamamını Bana Devrederek Ortaklıktan Ayrılmak İstiyor. Bu Durumda Mevcut İşletme Stoğu ve Demirbaşların Durumu Nasıl Olacak? Adi Ortaklığın Devreden KDV’sini Ben Kullanabilir miyim?
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin B. Verginin Konusu İle İlgili Çeşitli Hususlar bölümünün alt başlağı 7. Adi Ortaklıklarda Vergileme kısmında
” KDV uygulamasında adi ortaklıklar, bağımsız işletme birimleri olarak ayrı vergi mükellefiyetine sahiptir. Buna göre; adi ortaklıklarca defter tutma, belge düzenleme, muhafaza ve ibraz gibi vergi ödevleri ile beyanname verme ve vergi ödeme gibi mükellefiyetlerinin ortaklarından ayrı olarak yerine getirilmesi, ortaklığın KDV ile ilgili hesaplarının, ortakların varsa şahsi işletmelerindeki işlemlerden ayrı yapılması gerekir.
Adi ortaklıklarda, ortaklığın sona ermesi sonucunu doğurmayan hisse devri işlemleri KDV’ye tabi değildir. Ortaklığın sona ermesi sonucunu doğuran devir işlemlerinde ise vergi uygulanır.
Buna göre bir adi ortaklıkta, ortaklardan biri veya birkaçının hisselerini diğer ortaklara veya üçüncü şahıslara devretmesi, bu şekilde ortaklıktan bazı ortakların ayrılması veya ortaklığa yeni ortakların alınması halinde, mevcut adi ortaklık, ortak sayısındaki değişiklik dışında aynen devam ediyorsa, bu hisse devri işlemlerinde vergi uygulanmaz.
Hisse devri işlemleri adi ortaklığın sona ermesi sonucunu doğuruyor veya ortaklık, ortakların kararı ile feshediliyorsa, bu devir işlemlerine vergi uygulanması gerekir. Vergi uygulaması aşağıdaki şekilde yapılır.
Ortaklardan biri veya birkaçının hisselerinin diğer ortak veya ortaklara devredilmesi suretiyle ortaklığın sona ermesi halinde; devralan ortak veya ortakların kendi hisseleri ile satın aldıkları hisseler dikkate alınmaksızın, ortaklıkça, devralan ortak veya ortaklara teslim edilen toplam mal bedeli üzerinden KDV hesaplanır. Ortaklık tarafından düzenlenecek olan faturada ayrıca gösterilecek olan bu vergi, ilgili dönem işlemleri ile birlikte adi ortaklığın son beyannamesine dahil edilerek beyan edilir. Devralan ortak veya ortaklar tarafından ise genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilir.
KDV yönünden işletme bazında değerlendirilen adi ortaklıklarda, KDV beyannamesi ortaklık adına düzenlenir ve ortaklardan birisi tarafından imzalanmak suretiyle ilgili vergi dairesine verilir. Ortakların verginin ödenmesi bakımından müteselsil sorumluluk taşımaları nedeniyle, ortakların adı, soyadı, adresleri ve bağlı bulundukları vergi dairelerini gösteren bir liste vergi dairesine verilir. Listede yer alan bilgilerde değişiklik olması halinde bu değişikliler de vergi dairesine bildirilir. ” denilmektedir.
İki ortaklı bir adi ortaklıkta ortağın tüm hissesini diğer ortağa satması durumunda adi ortaklık sona erecektir. Hisse devir alan ortak tek başına mükellefiyete devam edecek ise kendi adına şahıs firması olarak devam edebilir.
Adi ortaklık sona erdiğinden var ise adi ortaklıkta mevcut tüm stokların (emtia), demirbaşların, araçların, yazar kasanın ve diğer adi ortaklık adına var olan iktisadi kıymetlerin fatura edilmesi bu satışlar için KDV uygulanması gerekmektedir. fatura edilmesi gerekmektedir. Faturalandırma işleminde, kendi başına mükellefiyete devam etmek isteyen mükellef adına adi ortaklığın düzenlemiş olduğu faturalarda ki KDV’yi ortak kendi adına olan işletmede kullana bilir. İndirim konusu yapabilir.
Adi ortalık adına tüm faturalandırma işlemleri bittiğinde halen devreden kdv söz konusu ise adi ortaklık adına olan devreden KDV’yi kendi adına mükellefiyete devam edecek olan ortak kullanmaz.
Adi ortaklık hisse devri neticesinde adi ortaklık tek sahipli işletme durumuna geldiğinde adi ortaklık sona erer ve mükellefiyete devam etmek isteyen kişi kendi adına şahıs işletmesi olarak mükellefiyete devam eder.
Adi ortaklık ortakları kendi adlarına Geçici Vergi ve Yıllık Gelir Vergisi mükellefi olduklarından adi ortaklık sona erdiğinde kendi adına mükellefiyete devam edece olan mükellef ayrıca KDV ve Muhtasar beyanname yönünden kendi adına mükellefiyet tesis ettirmesi gerekmektedir.
Konu İle İlgili Özelgeler :
https://www.gib.gov.tr/node/91546
https://www.gib.gov.tr/node/97963
Benzer Soru, Konu ve Kavramlar :
İki Ortaklı Adi Ortaklıkta Ortaklardan Birinin Diğerine Hissesini Devretmesi Durumudan
Adi ortaklığın sona ermesi durumunda vergilendirme
Adi ortaklıkta ortaklığın teke düşmesi
Adi ortaklıkta ortak sayısının teke düşmesi durumunda vergisel durum
Adi ortaklıkta ortak sayısının teke düşmesi durumunda ne yapılması gerekmektedir.
Adi ortaklıkta ortak sayısı bire düşer ise vergisel durum nasıl olur
Adi ortaklıkta ortak sayısı bire iner ise vergisel durum nasıl olur
Adi ortaklık ortak sayısı bir olursa vergisel durum
Adi ortaklıkda ortak sayısının bire inmesi
Orta sayısı teke düşen adi ortaklık
Hisse durumu teke düşen adi ortaklık
Tek kişilik adi ortaklık
İki kişilk ortaklık teke düşerse
İki kişilk ortaklık teke inerse
Adi ortaklıkda ortak sayısının bire inmesi durumu vergisel durum