İşsizlik Ödeneği Almakta İken 4/a Kapsamında Emeklilik Talebinde Bulundum Ve Emekli Maaşım Bağlandı İşsizlik Ödeneği Almaya Devam Edebilir Miyim?
4447 sayılı Kanunun 52. maddesi ” İşsizlik ödeneği ödenmesinde hak düşürücü nedenler ” başlığını taşımakta olup 52/b maddesinde “ İşsizlik ödeneği aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen ” ibaresi yer almaktadır. Emekli maaşınızın bağlandığı tarihten sonra İşsizlik Ödeneği alamazsınız. Emekli maaşı bağlandıktan sonra İşsizlik Ödeneği banka hesabınıza yatmış ise ödeneği kuruma iade etmeniz gerekir.
Yersiz ödenen İşsizlik Ödeneğinin kurum tarafından iade alınmasında Kanuni Faiz uygulanmaktadır. 4447 sayılı kanun 50. maddesinde ” Sigortalının kusurundan kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır. ” ibaresi yer almaktadır.
Sigortalı tarafından yersiz alınan İşsizlik Ödeneği, İşsizlik Ödeneğini bağlayan İşkur İl Müdürlüğünün Banka Iban hesabına iade edilecektir. Yasal Faizi ile birlikte kaç lira ödeneceği bilgisi ilgili İşkur birimi ile irtibata geçiş güncel tutar bilgisi öğrenilerek yapılması gerekmektedir. Yersiz tahsil edilen İşsizlik Ödeneğinin banka sisteminden iadesi esnasında dekontun açıklama kısmına sigortalının T.C. numarası ve adı soyadı yazılacaktır.
3095 sayılı Kanuni Faiz Ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunda ” Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.” denilmektedir. Bakanlar Kurulunun 2005/9831 sayılı kararı ile 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere kanuni faiz yüzde 12 den yüzde 9′a indirilmiştir.
2005/9831 Bakanlar Kurulu Kararı
Benzer Kavramlar :
Emekli olan kişi işsizlik ödeneğinden faydalanabilir mi?
Emekli olan sigorta işsizlik ödeneğinden faydalanabilir mi?
emekli işsizlik ödeneği alabilir mi
Emeklilik işsizlik ödeneğini keser mi
işsizlik ödeneği emekli
işsizlik ödeneği hangi hallerde sona erer
işsizlik ödeneği hangi hallerde sona erer
Yasal faiz oranı kaç
Kanuni faiz oranı kaç