Soru: Eşim ticari taksi aldı ehliyeti yok beni şoför olarak gösterecek ama …….. vergi dairesi basit usul yapmıyor gerçek usul de gelir vergisi mükellefi olarak açılış yapıyorlar. Bu doğru bir uygulama mıdır? Eşim Basit Usul Olamaz mı?
213 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 47/1. maddesinde yardım işçi çalıştırmanın basit usule tabi olmayı engellemediği yazılıdır. Sadece araç da şoför çalıştırıldığı için kişiler basit usul mükellefiyet şartlarını kaybetmezler fakat aynı madde de işin başında bilfiil bulunma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla eşinizin ehliyetinin olmaması vergi dairesi açısından işin başında bilfiil bulunmaması olarak değerlendirilir ve eşiniz için gerçek usul de gelir vergisine tabi mükellefiyet açarlar.
Yanlız dikkat edin gerçek usulde gelir vergisine tabi olduğunuzda şayet aracınızı veya ticari plakayı satmanız halinde fatura düzenleyip KDV uygulamanız gerekir. Bu sizin için çok külfetli olabilir. Mükellef olan eş ehliyet alıp araç da çalışmaya başlar ise gelecek yıl 01.01.2023 den sonra basit usule geçiş için dilekçe verirseniz 2023 yılında basit usule geçebilirsiniz.
Dikkat! Basit usule geçebilmeniz için 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 47. maddesi Basit usule tabi olmanın genel şartları ve 48. maddesi Basit usule tabi olmanın özel şartlarını taşıyor olmanız gerekir.
Banzer Kavramlar :
Plaka sahibinin ehliyeti yok ise basit usul mükellef olamaz