KIDEM TAZMİNATI
1475 Sayılı kanunun yürürlükteki 14. maddesi ” Kıdem tazminatı ” başlığını taşımakta olup kimlerin hangi hallerde kıdem tazminatı alacağı ilgili madde de sayılmıştır.
Soru 1- İşçi kıdem tazminatı alabilmesi için süre şartı var mı?
Cevap 1 ) İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde en az bir yıllık çalışma süresini doldurması gerekir.
Soru 2) Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Soru 2) Kıdem tazminat tutarı nasıl hesaplanır?
Cevap 2) Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü
veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o
süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına
esas tutulur.
Kaynak: 1475 sayılı kanun 14. madde
Altta ki bilgi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımım ” İş Kanunu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular..” kısmından alınmıştır.
“ Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır. “
Soru 3) İşçinin askere gitmesi kıdem tazminatına hak kazanması için geçerli bir sebep midir?
Cevap 3) Evet Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle işçinin askere gidecek olan işçi işyerinde bir yıllık çalışma süresini tamamlamış ise kıdem tazminatı alabilir.
Soru 4) İşçinin emekli olması kıdem tazminatına hak kazanması için geçerli bir sebep midir?
Cevap 4) Evet işçi son çalıştığı işyerinde bir yıllık çalışma süresini tamamlamış ise emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı alabilir.
Soru 5) İşçi yaş dışında emeklilik şartlarını sağlar ise kıdem tazminatı alabilir mi?
Cevap 5) 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle kıdem tazminatı alabilir.
Soru 6) Kadın işçi evlendikten sonra ki bir yıl içerisinde evlilik nedeniyle işten ayrılır ise kıdem tazminatı alabilir mi?
Cevap 6) Kadın işç evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdine son verse dahi kıdem tazminatı alabilir.
Soru 7) Ölen işçinin kanuni mirasçıları kıdem tazminatını işverenden talep edebilir mi?
Cevap 7) Evet işçi son çalıştığı yerde bir yıllık kıdem süresini doldurmuş ise vefat halinde kanuni mirasçılarıı kıdem tazminatı alabilir.
Soru 8) Kıdem tazminatında üst sınır var mı?
Cevat 8) Evet 1475 Sayılı İş Kanununun 14 üncü Maddesinin 2762 Sayılı Kanunla değişik 13 üncü Fıkrası gereğince; bu Kanuna tabi işçilerin kıdem tazminatlarının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçememektedir. Kıdem tazminatı tavan miktarı 01.07.2021 tarihi itibariyle 8.284,51 TL dir.
Soru 9) Aynı işverenin yanında farklı zamanlarda çalışmış işçi işten ayrıldığı önce ki dönemlerde kıdem tazminatı almış ise aynı dönemler için tekrar kıdem tazminatı alabilirmi?
Cevap 9 ) Hayır alamaz. ” Aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı veya ikramiye ödenmez. “
Soru 10) Kıdem tazminatının hesabına hangi ödemeler dahil edilir?
Cevap 10) Net ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü, havlu ve sabun yardımı (işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, kalifiye, nitelik zammı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler. (https://www.csgb.gov.tr/sss)
Soru 11) Kıdem tazminatının hesabına hangi ödemeler dahil edilmez?
Cevap 11) Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatili ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri. (https://www.csgb.gov.tr/sss)
Soru 12) Kıdem tazminatından vergi kesintisi yapılmakta mıdır?
Cevap 12) Kıdem tazminatından sadece Damga Vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Benzer Soru ve Kavramlar :
İçşi kıdem süre
Çalışan kıdem süre
Çalışan kıdem tazminatı süre
Kıdem tazminatı kıdem süresi
Kıdem tazminatı çalışma süresi