Soru : Nakliye işleri ile iştigal eden şahıs firmasıyım. 31.03.2021 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından 16.547,00 TL ödeyerek K1 Yetki belgesi almış bulunmaktayım. Yapmış olduğum bu ödemeyi gider olarak kullanabilir miyim?
Cevap : K1 Yetki Belgesi Maliye Bakanlığı tarafından tebliğler ile yayınlanan amortisman listesinde “ 55. Gayri Maddi İktisadi Kıymetler: İmtiyaz hakları (Franchising), patent, formül, dizayn, örnek kalıp, teknik bilgi (Know-how), format, telif hakkı ve benzeri kalemler, lisans, kullanım hakkı ve izni veya devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri “ kısmında yer alan “ devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri ” tanımına girmektedir. Ödediğiniz Yetki Belgesi Gelir Vergisi Kanunun 40/1. Maddesinde belirtilen “ Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler “ tanıma girmektedir. Ödediğiniz 16.547,00 TL’yi gider yazabilirsiniz fakat bedel 2021 yılı için amortisman ayırma sınırı ola (direkt gider yazma sınırı) 1.500,00 TL’yi geçtiği için amortisman yolu ile giderleştirebilirsiniz.
- Gayri Maddi İktisadi Kıymetlerin Faydalı Ömrü 15 yıl olup amortisman oranı % 6,66 dır. (365 SIRA NO’LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ)
Benzer Kavramlar :
k belgesi amortisman
k1 belgesi amortisman
amortisman yetki belgesi
yetki belgesi amortisman
haklar amortisman
amortisman haklar
kamyoncu belgesi amortisman
nakliyeci belgesi amortisman
K amortisman
K1 amortisman